Den s armádou

Každý, když viděl na ulici vojáka či policistu, si alespoň jednou představil, jaké by to asi bylo, být jedním z nich. A přitom nikdo nevěděl, co to obnáší.

A proto nás ve čtvrtek 25. dubna poctili návštěvou vojáci od Čestné stráže. Připravili si pro nás šest stanovišť, na kterých se nám částečně snažili osvětlit, co jejich práce vlastně obnáší.

Hned na začátku byla chemická obrana. Na té jsme se převážně bavili o nebezpečných plynech, jako je yperit, nebo sarin. Také nám ukázali detekční trubičky, které slouží na detekci právě těchto látek.

Na druhém stanovišti na nás čekaly zbraně. Vyzkoušeli jsme si potěžkat granátomet, Bren, nebo samonabíjecí pušku, se kterou nám předvedli sestavu nacvičenou speciálně na slavnostní události.

Na třetím nám byla představena první pomoc. Procvičili jsme si, jak správně resuscitovat a zopakovali jsme si tak krok po kroku, jak zachránit lidský život. Navíc nám slečny pověděly o aplikaci „Záchranka“, která je výhodná v tom, že když si zrovna nemůžete vzpomenout na číslo, nebo nevíte, kde jste, podle popisu vám podá informace, jak pokračovat, místo dispečerky na záchrance.

U čtvrtého stanoviště nám ukázali, jakou výbavu má běžný voják, maskovaní a co znamenají barvy na vojenských baretech.

Páté stanoviště bylo pokračovaní třetího. Zkusili jsme si zabalit nemohoucího člověka do termoizolační fólie, a dokonce vytvořili stejnou modelovou situaci.

A nakonec jsme se dozvěděli, co vlastně obnáší být vojákem, a že i když se to může zdát, Čestná stráž není jen na přehlídky. Zajišťuje i smuteční pochody, klade věnce a v případě války bude chránit naše hlavní město.

Být voják prostě není nic lehkého, a proto by se jim měla vzdát čest.

žáci 9. třídy

fotogalerie zde

Skip to content