Risk je zisk?

Blikající display, návyková melodie a dokola se točící obrázky. U nich sedí hráč a netrpělivě mačká tlačítka s nadějí, že padnou tři stejné symboly. Po neúspěchu lačně vhazuje do otvoru další a další mince, až z jeho vkladu nezbude nic. A tak si jde vyměnit další tisícikorunu na drobné a opět usedá k automatu a vhazuje peníze a mačká tlačítka tak dlouho, dokud nemá co vsadit. Vedle u stolu sedí u rulety každý večer další hráč. Náhodně vyhrané peníze už dávno prohrál, a tak opět pokouší štěstí. Červená trojka, na kterou má vsazeno, zatím nepadla… No a tatínek každý večer vsází za 50 Kč loterii. Však on těch 80 milionů jednou vyhraje! Jet na dovolenou? „Počkej až vyhraju a pak tě vezmu na cestu kolem světa!“ slibuje mamince každý rok.

I tak by se dal popsat život v bludném kruhu hazardních her. Svět s vidinou snadného zisku nás dennodenně obklopuje. Herny, kasina, tah loterie v televizi, sázkové kanceláře,… Bohužel princip náhody, na kterém jsou tyto hry založeny, vždy hraje proti hráči, a tak mu hlavně bere, než dává. A proto je nutné si toto nebezpečí uvědomit a varovat před ním.

Svět sázek si vyzkoušeli také žáci 6., 7. a 8. tříd naší školy. Posledního října jsme vyrazili do kladenského střediska volného času Labyrint a strávili zde dopoledne plné různých her a aktivit. V rámci projektu Rubikon jsme absolvovali preventivní program s názvem Neriskuj, bezpečně se rozhoduj! a žáci mohli na vlastní kůži poznat, jak snadno se dá v hazardu prohrát. Hry byly především kolektivní, a tak byla nezbytná také dobrá komunikace a spolupráce.

Tu si žáci vyzkoušeli například při únikové hře, při níž měli během hodiny najít všechny indicie a dostat se ze zamčené místnosti. Při Člověče, nezlob se zase vsázeli políčka, které získali za správné tipy a odpovědi. Všechny skupinky skončily v červených číslech… No a jednotlivci zase hráli hru ve stylu „vsadím se s tebou o 300 Kč, že neuděláš…“

Druhá polovina se přesunula k rybníčku do nedalekého lesíka Bažantnice, kde měla během časového limitu označit čísla v kruhu. Ve skupinkách si pak vyzkoušeli štěstí na „výherním automatu“ a končilo se dražbou kartiček s čísly, jejichž výsledek se měl co nejvíce přiblížit číslu 13. Zde se nejvíce projevilo, kdo byl při sázení opatrný a kdo by finance bezmyšlenkovitě rozhazoval. Tak snad žáci pochopili, že talíře dělají halíře a že bez práce nejsou koláče. Tedy raději šetřit, pracovat a nevsázet všechno na jednu kartu. Pravděpodobnost výhry v loterii je totiž 1: 14 000 000…

fotogalerie zde

Skip to content