Křížem krážem po Evropě a o kousek dál

Ačkoliv se na naší škole vyučují dva cizí jazyky – angličtina a němčina (a pro některé je tím třetím i čeština) mají žáci v rámci Evropského dne jazyků možnost nahlédnout pod pokličku také dalším světovým jazykům. I letos jsem se rádi zapojili do této jazykové akce a vyrazili opět do blízkého lesa vstříc putování cizími zeměmi.

Organizace se po předchozích osvědčených zkušenostech i letos zhostili žáci devátého ročníku. Na ostatní namíchané skupinky tak čekalo sedm zastavení s různými úkoly. Na evropském kontinentu zavítaly na Slovensko, do Ruska a aby to neměly moc daleko, tak i do Čech. Na Slovensku se cestovatelé seznámili s národními symboly a posléze měli doplnit slova hymny a vybarvit vlajku. Složit obrázek prezidenta skupinky zvládly, ale jméno Andrej Kiska slyšely poprvé v životě. V české krajině odpovídaly na otázky z naší domoviny a na slepé mapě vyznačovaly kraje. I sami deváťáci však byli překvapení, že Šumavský kraj opravdu neexistuje. Po překročení hranic k našim západním sousedům se opět vybarvovala vlajka i zábavné řešení přesmyček a jejich následný překlad. V zemi sýrů a vína, ve Francii, cestovatelé vyplňovali vědomostní kvíz, hádali známé stavby a snažili se přeložit francouzské věty. Na tuto část se nejvíce těšil Matěj Danda, který názorně předváděl pití čaje, džusu a jedl bagetu. Na základě hymny měli žáci poznat, že na dalším stanovišti zavítali do Ruska. I tady je čekal kvíz z reálií.

Z Evropy se žáci pěšky přesunuli také do Japonska, kde je opět čekalo prověřování jejich vědomostí, puzzle sakury a spojovačka obrázků zvířat s jejich japonským výrazem.

Žáci se mohli setkat nejen s dosud užívaným písmem, ale seznámili se s již zaniklým germánským písmem – runami. Na stanovišti překládali texty a skládali obrázky bohů severské mytologie.

Oproti loňskému roku čekala na cestovatelé jedna novinka v podobě dalších úkolů mezi stanovišti. Jeden z úkolů – vyslovení jazykolamu – nakonec zamíchal celkovým pořadím družstev.

Jelikož byly jednotlivé úkoly na stanovištích obodované, po návratu do školy následovalo vyhlášení nejúspěšnějších skupin, které si odnesly sladkou odměnu i něco praktického do školy. A s odměnou jsme nezapomněli ani na naše snaživé deváťáky.

fotogalerie zde

Skip to content