Boj o přežití

Nastala apokalypsa. Ne, nebojte, nejsme posly špatných zpráv, to jsme se jen v rámci školního programu ocitli tak trochu ve sci-fi situaci. Začátkem února se na naší škole uskutečnil projekt „Survival“ (přeloženo „přežití“). Úkolem žáků druhého stupně nebylo „přežít“ týden ve škole, ale umět odhadnout své možnosti, dovednosti a naučit se spolupráci a komunikaci při fiktivní katastrofické situaci. Naše škola se tedy na základě rozhodnutí žáků stala útočištěm po výbuchu atomové bomby a navíc v obležení zombie. A tak začal náš boj o přežití.

Nejprve bylo nutné stanovit, co je potřeba zajistit. Vzniklo tak šest skupin a žáci se dle svého uvážení sami rozhodli, do které se přiřadí. Jedna obstarávala vodu, další jídlo, třetí sháněla materiál, další vyráběla nástroje, „personální oddělení“ zajišťovalo lidské zdroje a nechybělo ani zajištění lékařské péče a obrany. Každá skupina pak sháněla informace na čtvrteční prezentaci, kde ostatní seznámila se svým plánem na přežití. Viděli jsme tak ukázku sebeobrany, videa o výrobě sekery i scénku o lékařském zákroku, který by však nikdo raději podstoupit nechtěl. Ti nejpilnější dostali za odměnu své vlastní, trochu upravené, krabičky poslední záchrany. A aby i ti ostatní nabrali energii do boje o přežití, těšili se ze sladké odměny.

V pátek projekt vyvrcholil besedou o aktuálních problémech životního prostředí. A jak dlouho by podle učitelů naši žáci v podmínkách přežili? Maximálně do jara.

fotogalerie zde

Skip to content