Den jazyků

Je 27. září a ve škole máme Evropský den jazyků. Všichni jsme se sešli v učebně č. 1, kde nás učitelé rozřadili do šesti skupinek. První úkol, který jsme dostali, byl vymyslet název týmu. Jakmile jsme úkol splnili, vyrazili jsme k lesu.

Celá devátá třída se rozdělila do dvojic a připravila si program pro nižší ročníky. Deváťáci se rozmístili po stejném okruhu jako každý rok. Letos jsme si vybrali Rusko, Dánsko, Japonsko, Maďarsko, Česko a Slovinsko. Na stanovištích si děti vyzkoušely vybarvování vlajek, vyplňování křížovek a spoustu dalších cvičení.

My s Kačkou jsme měly Dánsko. Chtěly jsme zemi, kterou ještě před námi nikdo neměl. U nás na stanovišti museli žáci vyplnit tři pracovní listy a následně si zahráli dvě hry, z níž jedna byla součástí pracovního listu,“ popsala úkoly Kačka Kederová. „Mladší museli hledat kartičky s dánskými slovíčky a potom je přiřazovali k českému překladu. Druhá hra spočívala v překladu run, které se v Dánsku kdysi používaly, a posléze měli vyluštit větu. Myslím, že tato hra je bavila mnohem více než hledání slovíček. Jediné, co mě překvapilo, bylo, že většina netušila, kde Dánsko leží,“ podivovala se žákyně deváté třídy.

„My jsme měli Slovinsko a připravených pět úkolů: vyznačit Slovinsko na mapě, poskládat vlajku Slovinska, zazpívat hymnu, vyplnit test o této zemi a naučit se slovíčka,“ představili své stanoviště Vláďa Kučera a Filip Sieber.

Celá akce trvala od poloviny první do páté hodiny, na každém stanovišti strávily skupinky přibližně 20 minut. Žáci získávali určitý počet bodů, který se následně sečetl a vyhodnotil. Celá akce se obešla bez větších komplikací. Jenom počasí se nám moc nevyvedlo, avšak to nás nezastavilo. Pro houbaře bylo toto počasí naprosto ideální a některé paní učitelky si přinesly domů košíky plné hub. 

žáci 9. třídy

fotogalerie zde

Skip to content