Škola v přírodě

Poslední květnový týden jsme vyrazili na školu v přírodě. Naším dosavadním místem pobytu se stalo rekreační středisko Vojtův mlýn u Čisté, kde jsme se měli jako v ráji. Obklopeni lesem, rybníkem, s několika hřišti, prolézačkami a bazénem za krásného počasí nám opravdu nic nechybělo.

Náš pestrý program začal již v pondělí dopoledne, kdy byli žáci rozděleni do šesti skupin od prvňáčků až po deváťáky. Čekalo je celkem šest stanovišť, kde sbírali body. Během dvou dnů si tak skupinky vyzkoušely střelbu ze vzduchovky, netradiční sportovní hry, trénink softballu, své smysly, předávání zpráv pomocí Morseovy abecedy, namáhaly hlavy při luštění hádanek a břišní svaly na stanovišti sedů lehů, a malovaly společný obraz. Den zakončil společný táborák.

V úterý žáci dokončili kolečko stanovišť a po svačině vyrazili hledat po táboře obodované kartičky. Po vyhodnocení obou soutěží nám krásné počasí narušila bouřka a pršelo až do rána.

Ve středu jsme se rozdělili na dvě skupiny a vydali se na výlet. Zatímco 1. až 4. třída vyrazila do civilizace za nanukem, 5. až 9. třída se vypravila na lovecký zámeček Svatý Hubert. Nadšení z vidiny dokoupení zásob bonbonů, brambůrek a energetických nápojů však upadlo poté, co byl obchůdek ve Velké Chmelištné zavřen. Po zbytek cesty tak někteří žáci (především deváté třídy) nadávali, vyhrožovali přivoláním taxi a nevědomě naučili mladší žáky nová sprostá slova věnovaná na účet autorům výpravy. S blížícím se cílem = obědem však skupina přidala do kroku, hlady už ani neremcala a z oběda nic nevrátila. Odpoledne pak mohli žáci využít ke sportům a hrám dle svého výběru.

Čtvrteční den si učitelé měli možnost oddychnout, jelikož se programu zhostili žáci druhého stupně. Zatímco první stupeň vyrazil dopoledne do lesa stavět lesní domečky, ostatní měli za úkol vymyslet jim odpolední aktivitu. Po odpoledním klidu se tak malí rozprchli na 18 stanovišť s rozmanitými obodovanými úkoly. Za nápaditost jednotlivých disciplín si žáci zaslouží určitě pochvalu, i když večer už únavou ani nedutali. Alespoň na jedno odpoledne odpoledne si tak vyzkoušeli povolání učitele, který musí vše 18krát vysvětlovat… Večer byl opět táborák s opékáním buřtů.

V závěrečný den byla pro žáky připravena bojová hra o poklad. Na vyznačené trase měly skupinky hledat kartičky a na stanovištích získat po splnění úkolu indicii. Ke konci hry však opět zasáhla příroda a přihnala se prudká bouřka. Během balení se tak mnozí strachovali, zda se poklad nerozmočí. Po obědě se však počasí umoudřilo, a tak mohlo začít hledání pokladu, který déšť přestál v suchu. Pak stačilo už jen zamávat paní správkyni a vyrazit směr Mšec.

Bilance našeho pobytu:

počet rozbitých oken při hře s míčem: 1

počet příkazů, aby si žáci nehráli u Javornice: 1 258

úspěšnost kšiltovek: 100 %

počet vydaných náplastí: nepočítaně

počet zklamání, že došly párky na snídani: 15

množství ztrát a nálezů: 5 kg

Fotky zde.

Skip to content