Nocování s Foglarem a Čapkem

Měsíc březen již tradičně patří čtenářům. Knihovny a knihkupectví lákají na nejrůznější akce a připomínají, že tradiční kniha má coby přítel pro volný čas své místo. I naše škola se přidala k podpoře čtenářství a již podruhé se zapojila do akce Noc s Andersenem. Loňské nocování se setkalo s velkým úspěchem, a tak ve škole letos spalo již přes 50 dětí od třetí po osmou třídu. Letošní Noc s Andersenem připadla na pátek 23. března, my jsem se však celí nedočkaví opět sešli o den dříve.

Rok 2018 se nese ve znamení osmiček, což se promítlo také do témat této noční akce. Připomenout jsme si tak mohli například 180. výročí vydání pohádky H. Ch. Andersena Statečný cínový vojáček, my jsme však věnovali pozornost Rychlým šípům Jaroslava Foglara, které začaly vycházet v roce 1938, a Čapkově Povídání o pejskovi a kočičce. Letos tato dvojice oslavila kulaté 90. narozeniny.

Žáci byli rozděleni do čtyř skupin a postupně navštívili jednotlivá stanoviště paní učitelky Chytré, Kvapilové, Trachtové, Landové a Skleničkové. Podle receptu kočičky a pejska „pekli“ dort, v klubovně Rychlých šípů se seznámili se členy party a pak se vydali po Foglarovských stopách, vyzkoušeli si vyndat ježka z klece a řešili další hlavolamy. Mezi literárními výročími se také našlo jedno historické, a tak si s T. G. Masarykem připomněli i sto let vzniku Československa. Po večeru plném aktivit si pak nocležníci zalezli do spacáků a usínali při Záhadě hlavolamu.

Ráno žáci připravili třídy k výuce a sešli se u společné snídaně. Na památku si z letošní Noci odnesli kromě netradičního zážitku také pohledy a pamětní kartičky na každé stanoviště. Fotogalerii z akce najdete zde.

Skip to content