Pamlsky dostali všichni, došlo však i na uhlí

Bývá zvykem, že v předvečer svátku Mikuláše se ulice zaplní postavami Mikuláše, čerta a anděla. Zatímco hodné děti netrpělivě očekávají postavu s bílými vlasy a vousy s vidinou sladké odměny, ty zlobivé se zase obávají strašlivých čertů. I v úterý se otevřely brány pekelné, z nebes sestoupili andělé, aby ve Mšeci doprovodili Mikuláše. Obchůzce školy předcházela pečlivá příprava od tréninku řinčení řetězů přes leštění andělských svatozáří až po pečlivý zástřih mikulášských vousů.

Jako první navštívila početná skupinka sedmi čertů a čtyř andělů mateřskou školu. Vysoký počet pekelníků naznačoval, že hříšných a zlobivých dětí na naší škole je opravdu hodně. Děti však byly na mikulášskou výpravu pečlivě připraveny a vzorně odříkávaly básničky a zpívaly písničky. Několik zlobivců čertům přislíbilo nápravu, a tak čerti odešli s prázdnými pytli.

Na prvním stupni již však na základě informací Knihy hříchů několik hříšníků nacpali do pytlů a chtěli odnést do pekla. Nakonec však děti se zdviženými prsty přísahaly, že se polepší, a tak dobrácká povaha Mikuláše nakonec čerty umluvila. Mikuláš se dmul pýchou, kolik básniček o něm děti umí, andělé obdarovali žáčky za jejich vystoupení a prvňáčkům navíc přinesli slabikáře. Když navíc děti zjistily, že už jsou označené jejich značkami, zatrnulo jim, že i toto andělé vědí! Cestou na druhý stupeň se Mikuláš zastavil také ve školní jídelně. Především čerty zajímaly velké kotle s vařící se vodou.

Na hlavní budově se prý žáci nemohli mikulášské skupinky dočkat. Těžko říci zda se více těšili na sladkou nadílku či na narušení hodiny. Čerti téměř nestačili plnit pytle a rozdávat uhlí a brambory. Po potrestání však opět zasedli do lavic všichni.

Ve středu ale na celé škole několik žáků chybělo. Zřejmě je večer navštívili i jiní čerti…

Fotogalerie zde

Mgr. Petra Chytrá

Skip to content