Vyznáte se v politice?

Říjnové volby do poslanecké sněmovny zajímaly naše žáky hlavně jako možnost získání malé jedničky za aktualitu v hodině občanské výchovy. Jelikož kvůli věku nemají volební právo, na zásadní prvek demokracie, tedy právo volit, si musí ještě nějaký rok počkat. Své první volby však zažili žáci již poslední říjnové úterý, kdy měli možnost hlasovat o nejlepší prezentaci v rámci školního projektu „Výchova demokratického občana“.

Dvoudenní program měl žákům druhého stupně především přiblížit nejen formy vlády, ale také formy státu. Jelikož se osvědčila práce v namíchaných skupinkách, i tentokrát v každé skupince pracovali žáci ze všech ročníků. Nad tématy demokracie, teokracie, monarchie, fašistická diktatura a komunistická diktatura se žákům zpočátku ježily vlasy hrůzou, ale úkolu se zhostili dobře a výsledné prezentace byly uspokojující. Nedělní orkán Herwart nám na pondělí připravil ztížené podmínky bez tepla, světla a internetu, museli jsme proto využít školní knihovnu a mobilní data, která však rychle ubývala. Žáci si tak alespoň vyzkoušeli učení bez moderních vymožeností. Věnovali se také přípravě scénky, která byla součástí prezentace každé skupiny.

V úterý opět naši školu osvítily žárovky a naskočil internet, a tak se všichni vrhli s vervou do práce, aby stihli vše dokončit. Po zhlédnutí práce všech skupin čekaly žáky jejich první volby. Nejprve byli poučeni o průběhu a podmínkách voleb a následně jim byly rozdány hlasovací lístky. Na průběh voleb dohlížela i volební komise. Účast byla 100%, všechny odevzdané hlasy byly platné. Nejvíce hlasů si odnesla skupina „Demokracie“, která si zaslouženě pochutnala na medové odměně. 

Na dny plné politiky se můžete podívat zde.

Mgr. Petra Chytrá

Skip to content